Bedste kattefoder – Mine anbefalinger

Katte er kødædere, og de har brug for kød ikke kun for at overleve, men også for at trives. Den optimale kost for en kat er en korrekt sammensat rå, hjemmelavet eller kornfri dåsemad.

Giv aldrig tørfoder

Katte bør ikke spise tørfoder; selv de kornfrie tørfodervarianter har et for højt indhold af kulhydrater.

Tørfoder er det samme som junkfood for katte. Det er faktisk ikke så meget anderledes end at fodre børn med sukkerholdige kornprodukter. Katte er obligatoriske kødædere: Det betyder, at de har brug for kød ikke blot for at overleve, men også for at trives. De kan ikke få tilstrækkelig ernæringsmæssig støtte fra plantebaserede proteiner som korn og grøntsager, fordi de i modsætning til mennesker og hunde mangler det specifikke enzym, der forarbejder plantebaserede proteiner metabolisk. De har brug for få eller ingen kulhydrater i deres kost. Hvis de fodres med fødevarer med et højt indhold af kulhydrater, kan det føre til en række degenerative sygdomme, herunder diabetes, nyresygdomme og inflammatoriske tarmsygdomme. Tørfoder er den vigtigste årsag til de fleste urinvejsproblemer, og det er ansvarlig for fedmeproblemet blandt katte. Tørfoder er også blevet nævnt som en af de faktorer, der bidrager til diabetes, som er ved at nå epidemiske proportioner. 1 ud af 50 katte kan blive ramt, og overvægtige katte er i øget risiko.

Og i modsætning til myten om, at tørfoder bare ikke vil dø, renser tørfoder ikke din kats tænder. De fleste katte tygger ikke deres kibble længe nok til, at den skrabende virkning, som er teorien bag denne myte, kan komme i gang. Den smule, de tygger, splintres i små stykker. Nogle producenter af dyrefoder tilbyder en “tandkost”, som består af større foderbrød end normalt for at tilskynde til at tygge, men i mine år hos dyrlæger har jeg set mange katte sluge selv disse større stykker hele. Desuden efterlader tørfoder en kulhydratrest i kattens mund, som faktisk fremmer væksten af tandsten og plak.

Artikler om katteernæring og individuelle konsultationer

Du kan finde mange af de artikler, som jeg har skrevet om dette emne i afsnittet om katteernæring lige her på siden. Jeg tilbyder også individuelle konsultationer, hvis du har brug for hjælp til at omstille din kat til en sundere kost.

Hvad jeg leder efter i en fødevare

  • Protein er anført som den første ingrediens på etiketten, og det anvendte kød/fjerkræ er egnet til menneskeføde. Hvis kødet er økologisk, er det endnu bedre.
  • Foderet er kornfrit (ingen ris, byg eller andre kornsorter. Selv om disse betragtes som sunde i menneskers ernæring, er kattes fordøjelseskanaler ikke designet til at fordøje de unødvendige kulhydrater).
  • Foderet indeholder ingen biprodukter, majs, soja eller andre fyldstoffer.
  • Ideelt set vil jeg gerne se, at der ikke er carrageenan i foderet. Nogle af mærkerne på listen nedenfor har carrageenan i nogle af deres smagsvarianter, så tjek etiketterne nøje.
  • Ideelt set vil jeg gerne have, at fødevarerne er GMO-frie. Nogle af mærkerne på nedenstående liste kan indeholde GMO’er.

Undgå fiskebaserede fødevarer til katten

Et ord om fisk: De fleste katte elsker fiskebaseret foder. Jeg anbefaler, at du bruger dem sparsomt eller helt undgår dem. De primære fisk, der anvendes i kattefoder, er laks, tilefish (normalt identificeret som havhvidfisk på etiketten) og tun. Hver af dem giver sundhedsproblemer, fordi fisk kan indeholde giftige doser af almindelige vandforurenende stoffer, tungmetaller og andre forurenende stoffer.

Desværre er en stor del af den fisk, der indgår i foder til kæledyr, forurenet med tungmetaller og andre giftstoffer. (Det gælder i øvrigt også for fisk, der sælges til konsum.) Kviksølv betragtes af Verdenssundhedsorganisationen som en af de ti kemikalier, der giver anledning til alvorlig bekymring for folkesundheden.

Fisk, der anvendes til fremstilling af foder til kæledyr, indeholder ofte hele fisk, indvolde og ben, hvilket kan øge fosforindholdet i foderet. Dette kan være et problem for katte med nyresygdomme.

Nogle katte er følsomme over for fiskebaseret foder og udvikler urinvejsproblemer, der forsvinder, når fisk fjernes fra deres foder. Desuden kan fiskebaseret foder indeholde menadion, en syntetisk form for K-vitamin (K1), som nogle landes sundhedsmyndigheder har forbudt at anvende i kosttilskud til mennesker.

Mine anbefalinger

Jeg bliver ofte spurgt, hvilke mærker jeg anbefaler. Desværre er der mange diæter på markedet, der lyder godt baseret på det, der står på den smukke emballage, men når man kigger nærmere på etiketten, indser man, at der ikke er meget substans bag de markedsføringsmæssige påstande. De mærker, der er anført nedenfor, er foder, som jeg enten i øjeblikket fodrer Allegra og Ruby med, eller som jeg tidligere har fodret dem med.