søde killinger

Er fisk sundt for katte?

De fleste af os har fået tudet ørerne fulde af i barndommen af devisen om at vi skal spise tonsvis af fisk, for det er sundt for både krop og sjæl. Alle de gode næringsstoffer og vitaminer i fisk, skulle hjælpe helt gevaldigt på den overordnede sundhed. Din mor har garanteret også fortalt dig det igen og igen.

Men er fisk sundt for katte? Og bør de spise det?

Studier, foretaget for nylig, peget i retning af, at det er det sikkert, ja. Det er gode nyheder for katten, da vi alle ved hvor meget de elsker det.

Er alle fisk sunde for katte?

Det kan være nærliggende at tro at hvis fisk er så sundt for din elskede kat, at det ikke betyder noget hvilken fisk der er tale om, og at du sådan set kan servere hvad som helst fra havet.

Hvad med for eksempel en hvidvinsdampet søtunge eller en forsigtigt pocheret i fløde og mælk? Tja, hvis du virkelige ønsker at give din kat den allerbedste start på dagen og en næringsrig fiskekost, så læs videre.

Ligesom enhver anden ingrediens, bør fisk gives i tråd med en balanceret kost.

Og der er umådelig meget evidens for at din kat (og dig, for den sags skyld) kan få masser af gavn af at spise mere specifikke komponenter af fiskekødet.

Allerførst, fisk er naturligvis en glimrende og fedtfattig kilde til protein – uanset om du er kat eller katteejer.

Det betyder at fisk, kilo for kilo, byder på godt kvalitetsprotein for dit elskede husdyr, som giver sund krop, og stærke muskler.

Fiskeprotein er opbygget af de helt rigtige aminosyrer – som er komponenterne af protein – i de mængder både vi og katten skal bruge, selvom der ligeledes skal suppleres med andre former for protein (ingen enkeltstående proteinkilde vil nogensinde være komplet i form af ernæring – der skal flere madkilder til for at opnå den helt rette balancerede kost).

På den negative side kan nogle former for fisk også ødelægge specifikke vitaminer.

Så det vil sige, at servere fisk for din kat kan være lidt af et videnskabsprojekt hvis målet er at opnå den helt rette ernæringsbalance. En anden negativ side er, nogle typer kattefoder har fisk i, som godt kan både lugte og ”hænge” ved i luften i for eksempel bryggerset, eller hvor du giver din kat mad. Er du, derimod, glad for lugten og selv har overvejet at smage din kats mad, så fortvivl ikke — de her drenge har allerede gjort arbejdet for dig 🙂

Teknologi

Heldigvis kan teknologi låne en hjælpende hånd.

Ved at udtrække de mest værdifulde ernæringskilder i fisken og tilføje dem til kattemad, kan din misser få værdifulde sundhedsfordele uanset om de foretrækker kylling, oksekød, lammekød eller andet.

Selvom du ikke har en doktorgrad i fisk og ernæring, så kræer det ikke en raketvidenskabsmand at regne ud at der er stor forskel på fisketyper som kulmule og torsk, og federe fisk som laks, makrel og tun.

Faktisk, så hvis vi KUN skulle isolere ét enkelt ”super næringsstof”, som findes i fisk, vil det være fiskeolie – eller Omega 3.

Det kan være du måske selv foretrækker den mere fedtfattige hvide fisk og derfor foretrækker at give din kat det også, men faktisk er fiskeolie så godt for din kat, at det altid bør være førstevalg.

Det sunde valg

Studierne, som forskerne fremviser løbende, og som omhandler fordele og gavnlige effekter ved at indtage fiskeolie som en del af en balanceret kost (igen, både for dyr og mennesker), er ganske enkelt forbløffende.

Vil du gerne have din kat har godt syn? Prøv fiskeolie. Har din gamle kat fået stive led? Prøv med fiskeolie. Ønsker du din kat var en smule mere kløgtig? Svaret er enkelt, prøv med fiskeolie.

Omega 3 fiskeolie består af to aktive stoffer – henholdsvis EPA og DHA. EPA og DHA er omega 3-baserede fedtsyrer og vi ved at specielt DHA er involveret i neurologisk udvikling.

Det betyder hjælp til udvikling og opretholdelse af hjernen og dertilhørende forbindelser.

Selvom mange af de neurologiske forbindelser opstår når kattekillingen ligger i mors livmoder, så er der overbevisende evidens for at der sker en masse efter fødsel, og her fremme man positiv udvikling ved at tilføre omega 3.

Det giver også fin mening når kattens hjerne skal justere sig til at kunne modtage alle de nye syn- og sanseindtryk der følger med sådan en voldsom oplevelse som at blive født og skal lære at begå sig i den nye verden. Det betyder en masse berøring-, smag-, syn-, og lugteindtryk.

De fleste foderproducenter tilsætter DHA til deres madprodukter, netop så katten får alt hvad den skal bruge i sin opvækst.

Alle kan sådan set få sig en mere vaks og glad kat ved at give den de rigtige betingelser i den første del af dens liv – og det gælder i særdeleshed også dens kost.

Et spørgsmål om balance

Der foregår en balancegang i kroppen i forhold til de forskellige typer af fedtsyrer, hvoraf den ene overliggende type er omega 3, som nævnt, og omega 6.

Værdifulde og nyttige former af omega 3 finder vi i planteolie, såsom hørfrø, og i fisk, specielt fed fisk (laks, makrel etc.) En god måde at få den allerbedste, og friskeste laks, er naturligvis at fange den selv. Jeg fanger selv ofte fisk på flue, som jeg lærte at fiske med for et par år siden. Hvis du selv er interesseret i at prøve, så tag et kig på guiden om fluegrej til begyndere og se hvad du skal bruge for at komme i gang. Det hjalp i hvert fald mig. Er du interesseret i nyheder, så tjek Blogger for opdateringer om fluefiskeri.

Hver grupper af fedtsyrer holder den anden gruppe i ”tjek”, så at sige, til en hvis grænse.

Det vil sige, at give mere af en gruppe og mindre af en anden, kan resultere i forskellige virkninger og resultater.

Det er generelt sådan, at en kost som består af mere animalskbaseret protein, vil have mere omega 6 end 3, og generelt anser man det også for sundere at indtage mere omega 3 end omega 6.

Sådan er det for mennesker og højst sandsynligt også for dyr, inklusiv din kat.

Du skal være opmærksom på, at det ikke gælder om bare at fylde omega 3 olie på din kat. For meget af en god ting, kan være… tja, for meget.

For store mængder af et enkelt næringsstof kan også skabe problemer – derfor at ”balanceret” kost er nøgleordet. Er du i tvivl om noget, så forhør dig hos din dyrlæge inden du begynder på det helt store kostsupplement-projekt, specielt hvis din kat er syg. I de fleste tilfælde har din dyrlæge det helt rigtige supplement til dit dyr, som opfylder alle kostkrav, uden at gøre skade.

For alle os med sunde katte, er rådet: når du er ude og handle kattemad til dit lille pus, så undgå at lade dig dupere af markedsføringen og søde katte på indpakningerne. Meget af det er bare noget ud betaler ekstra for uden grund.

Kig i stedet for på mærkaten og tjek at foderet har fået tilsat fiskeolie.

Hvis muligt, så sørg også for at købe produkter som støtter bæredygtigt fiskeri og gerne med fiskekilder fra sunde områder uden alt for mange tungmetaller og andet, som ikke bør indtages.

Konklusion

Så ja – for lige at opsamle og runde af: mor havde ret, fisk ER sundt. Også for din kat.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *